ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική και στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λειτουργούν (12) δώδεκα συνολικά θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια.

Το Εργαστήριο καλύπτει κυρίως τις εκπαιδευτικές αλλά και τις ερευνητικές δραστηριότητες των φοιτητών και του προσωπικού του Τμήματος σε γνωστικά αντικείμενα όπως συλλογή και σχηματισμός Ιατρικής εικόνας από διάφορα απεικονιστικά συστήματα, Επεξεργασία και ανάλυση Βιο−σημάτων και Βιο−εικόνων, Ανάπτυξη υπολογιστικών αλγορίθμων για την ποσοτικοποίηση και την εξατομίκευση της ιατρικής και την υποστήριξη της διάγνωσης και της θεραπείας.

Στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης, με Διευθυντή Εργαστηρίου τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτριο Ιακωβίδη, ανήκουν οι κάτωθι:

  • Mέλη Δ.Ε.Π.: Δ. Ιακωβίδης, K. Δελήμπασης, Β. Δρακόπουλος, Μ. Σαβελώνας, Π. Βαρθολομαίος
  • Μέλη Ε.Δ.Ι.Π: Π. Βέννου
  • Μέλη Ε.Τ.Ε.Π: Π. Καραγεώργος
  • Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές: Δ. Διαμαντής, Π. Καλοζούμης ,Μ. Βασιλακάκης, A. Στασινάκης
  • Υπ. Διδάκτορες: Γ. ΔήμαςΔ. Κούτσιου, Π. Γατούλα, Γ. Σοβατζίδη, Ε. Χωλοπούλου, Κ. Κότταρη, Μ. Τζινάβα, Μ. Μπαλταδούρου, Ν. Τεγούση, Δ. Ματθές, Π. Σιούλας, Ν. Νταούλας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο εργαστήριο:
https://is-innovation.eu

Το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων δραστηριοποιείται σε έρευνα και διδακτική στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα: Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, Υπολογιστική όραση, Ευφυή συστήματα, Διάχυτο υπολογισμό, Ρομποτική. Το γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και ανάπτυξης με πλήθος πιθανών εφαρμογών σε κάθε τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η συνεργασία με άλλα Ερευνητικά Εργαστήρια Δημοσίων Φορέων και Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού θα αυξήσει διεθνώς την αναγνωρισιμότητα του Πανεπιστημίου, αλλά και των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική βιομηχανία, η οποία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη μεταφορά τεχνογνωσίας των μελών του Εργαστηρίου, ώστε να αυξήσει την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Το γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου έχει πολλαπλές εφαρμογές και μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων ή υπηρεσιών και της παραγωγικότητας Οργανισμών, Ινστιτούτων, Επιχειρήσεων (τόσο στο ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα) και άλλων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και κοινωφελών ιδρυμάτων.

Στο Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, με Διευθυντή Εργαστηρίου τον Επίκουρο Καθηγητή Αθανάσιο Κακαρούντα, τοποθετείται το προσωπικό που εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου. Συγκεκριμένα:

  • Mέλη Δ.Ε.Π.: Βασίλειος Πλαγιανάκος, Αθανάσιος Κακαρούντας, Σωτήριος Τασουλής , Χαράλαμπος Καρανίκας
  • Μέλη Ε.Δ.Ι.Π: Γιώργος Σπαθούλας
  • Μέλη Ε.Τ.Ε.Π: Ηλίας Τσώνος
  • Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές: Αριστείδης Βραχάτης, Γεώργιος Γιαννούκος, Σπυρίδων Γεωργακόπουλος
  • Υπ. Διδάκτορες: Ελένη Μπούμπα, Βασίλειος Χιοκτούρ, Ιωάννης Δήμος, Σταμάτης Δραγουμάνος, Αθανασία Καραμήτσου, Ευδοξία Κοκκίνου, Ιωάννης Κουτσουγούλος, Δημήτριος Λαζάρου, Γεώργιος Μάλλης, Ιωάννης Μιχελάκος, Δημήτριος Μυριδάκης, Απόστολος Πασιάς, Βασιλειος Πηγαδάς , Καλλιόπη Σταθοπούλου, Βασίλειος Τσούκας, Χρυσούλα Βελαώρα, Ιωάννα Ζάρδα, Παναγιώτης Αναγνώστου, Πέτρος Μπάρμπας

Η αποστολή του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου και η δημοσίευση των σχετικών αποτελεσμάτων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Η διεξαγωγή της έρευνας θα βασίζεται στην εκπόνηση πτυχιακών εργασιών, καθώς και μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών.
  • Κάλυψη διδακτικών και εργαστηριακών αναγκών του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα μαθήματα που σχετίζονται με το γνωστικό του αντικείμενο.
  • Προσέλκυση πόρων στο πλαίσιο, εκτέλεσης ερευνητικών έργων ή/και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Προσέλκυση υψηλού επιπέδου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και μεταδιδακτορικών ερευνητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Ενεργή συμμετοχή σε διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
  • Συνεργασία κάθε μορφής (επιστημονική, εκπαιδευτική, ερευνητική, λειτουργική, συμβατική ή άλλη) με ελληνικά και αλλοδαπά κέντρα ερευνών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικοτεχνικούς και λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις, εφ’ όσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, είναι συναφείς ή αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου.
  • Οργάνωση/συνδιοργάνωση και συμμετοχή σε σεμινάρια, συμπόσια, συνέδρια, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων, μετάκληση διεθνώς αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων και επιστημόνων, για την προώθηση των στόχων και την καθιέρωση του εργαστηρίου.
  • Προαγωγή της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με τον Ιδιωτικό τομέα.
  • Aνάπτυξη του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική μέσω της αναβάθμισης του επιπέδου των παρεχόμενων σπουδών και της παραγόμενης έρευνας, της συνεπακόλουθης αναβάθμισης του επιπέδου των φοιτητών που επιλέγουν το τμήμα για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, της ποσοτικής και ποιοτικής αύξησης του επιστημονικού προσωπικού του, καθώς και η αναβάθμιση του πειραματικού εξοπλισμού του, της αυξημένης ευελιξίας και ανταγωνιστικότητα στην προσέλκυση πόρων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και της συμμετοχής σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες με Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://isl.dib.uth.gr/ 

Το Εργαστήριο Μοριακής και Υπολογιστικής Βιολογίας και Γενετικής (ΕΜΥΒΓ), δημιουργήθηκε για να καλύψει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των φοιτητών και του προσωπικού του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (ΤΠΕΒ) στα γνωστικά αντικείμενα: Μοριακή Βιολογία, Μοριακή Γενετική, Μοριακή Διαγνωστική, Κλινική Επιδημιολογία, Μοριακή και Γενετική Επιδημιολογία, Βιοπληροφορική, Γονιδιωματική, Υπολογιστική  και Μαθηματική Βιολογία.

Στο Εργαστήριο Μοριακής και Υπολογιστικής Βιολογίας και Γενετικής, με Διευθυντή Εργαστηρίου τον Καθηγητή Παντελή Μπάγκο, τοποθετείται το προσωπικό που εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου. Συγκεκριμένα:Το εργαστήριο έχει ως αποστολή:
  • την εκτενή κάλυψη των διδακτικών και εργαστηριακών αναγκών του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα μαθήματα που σχετίζονται με το γνωστικό του αντικείμενο
  • τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου, μέσω εκπόνησης πτυχιακών εργασιών, καθώς και μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών και την διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω της οργάνωσης σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και διαλέξεων καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά
  • την προσέλκυση πόρων στο πλαίσιο εκτέλεσης ερευνητικών έργων και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
  • την προσέλκυση υψηλού επιπέδου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και μεταδιδακτορικών ερευνητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • την ενεργή συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
  • την ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό που αναπύσσουν όμοια ή συναφή δραστηριότητα
  • την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 159/1984 (Α’53).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες των ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο εργαστήριο:
http://www.compgen.org/

https://www.dianalab.gr/
Το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Δικτύων και Ενοποιημένων Υπηρεσιών δραστηριοποιείται ερευνητικά στα γνωστικά αντικείμενα των Ενσύρματων και Ασύρματων Επικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων, της Ασφάλειας Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων, της Διαδικτυακής κίνησης και Υπηρεσιών Διαδικτύου, των Εφαρμογών Διαδικτύου και Ιστού (Web2.0, Web3.0), των Κατανεμημένων Συστημάτων Επικοινωνιών, των Πολυμέσων, του Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού, των Διαδικτυακών Εφαρμογών και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Online Social Media), των Εφαρμογών Ανάλυσης Δεδομένων Μεγάλης Κλίμακας (Big Data Analytics) και των Διασυνδεδεμένων Δεδομένων (Linked Data). Το γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και ανάπτυξης με πλήθος πιθανών εφαρμογών σε κάθε τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Στο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Δικτύων, και Ενοποιημένων Υπηρεσιών με Διευθυντή Εργαστηρίου τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χαρίλαο Σανδαλίδη, ανήκουν οι κάτωθι:
  • Mέλη Δ.Ε.Π.: Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Χαρίλαος Σανδαλίδης
  • Μέλη Ε.Δ.Ι.Π: Αλέξανδρος Βάβουλας, Νικόλαος Βαϊόπουλος
  • Μέλη Ε.Τ.Ε.Π: Δέσποινα Μπιλάλη
  • Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές: Μάριος Κόνιαρης, Γεράσιμος Ραζής
Υπ. Διδάκτορες: Γεώργιος Ζάχος, Δημήτριος Νέγκας, Τριαντάφυλλος Πετρινός, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Χρυσοβαλάντω  Χριστοπούλου.
Το εργαστήριο έχει ως αποστολή:
  • Την διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου και τη δημοσίευση των σχετικών αποτελεσμάτων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Η διεξαγωγή της έρευνας θα βασίζεται στην εκπόνηση πτυχιακών εργασιών, καθώς και μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών.
  • Την προσέλκυση πόρων στο πλαίσιο εκτέλεσης ερευνητικών έργων και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ενδεικτικά, αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να αφορούν στην πιστοποίηση, εκπόνηση μελετών και υλοποίηση σε ζητήματα Ενσύρματων και Ασύρματων Επικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων, Πληροφοριακών Συστημάτων στο Διαδίκτυο και τον Παγκόσμιο Ιστό, Κατανεμημένων Συστημάτων Επικοινωνιών, Διαδικτυακών Εφαρμογών και Κοινωνικών Δικτύων, Εφαρμογών Ανάλυσης Δεδομένων Μεγάλης Κλίμακας, Διασυνδεδεμένων Υπολογιστικών Συστημάτων και Δεδομένων.
  • Την προσέλκυση υψηλού επιπέδου προπτυχικακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και μεταδιδακτορικών ερευνητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Την ενεργή συμμετοχή σε διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

ΦΕΚ Ίδρυσης: 4054/22-09-2020

ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή: 1010/03-12-2020

Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΥΡΛΑΣ

Αντικείμενα δραστηριότητας:
  • Ρομποτικά και μη Επανδρωμένα Συστήματα (υποβρύχια, εναέρια, επίγεια)
  • Γραμμικός & Μη Γραμμικός Έλεγχος Συστημάτων
  • Προβλεπτικός Έλεγχος Συστημάτων
  • Έλεγχος με Οπτική Ανατροφοδότηση
  • Σύντηξη Δεδομένων Αισθητήρων
  • Αναγνώριση Συστημάτων
  • Διάγνωση & Αντιμετώπιση Σφαλμάτων σε Αυτόνομα Συστήματα
  • Ενσωματωμένα Συστήματα
  • Συστήματα Πραγματικού Χρόνου

Το Εργαστήριο έχει ως αποστολή:

  • Την εξυπηρέτηση και υποστήριξη των διδακτικών αναγκών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών καθώς και άλλων Τμημάτων του ιδρύματος σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητας του εργαστηρίου.
  • Τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα.
  • Την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και τη συνδρομή στην πραγματοποίηση συναφών μελετών στα αντικείμενα δραστηριότητας του εργαστηρίου.
  • Τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
  • Τη συνεργασία με φορείς του δημοσίου τομέα καθώς και διεθνείς οργανισμούς ή οργανώσεις.
  • Την οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξεων καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων καθώς και τη δημοσιοποίησή τους.
  • Τη διοργάνωση, υποστήριξη και φιλοξενία Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης.
  • Την ανάπτυξη προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες καθώς και σε κάθε μορφής οργανισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://rcslab.cs.uth.gr/

ΦΕΚ Ίδρυσης: 1592/10-05-2019

ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή: 603/18-07-2022

Διευθυντής: Επίκουρος Καθηγητής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το «Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, Μεταγλωττιστών και Ασφάλειας Συστημάτων», με διεθνή ονομασία «Computer Architecture, Compilers and System Security Laboratory» και διακριτικό τίτλο «CACS Lab», έχει ως αποστολή την εξυπηρέτηση των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών στα γνωστικά αντικείμενα Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, Μεταγλωττιστών και Ασφάλειας Συστημάτων, και ειδικότερα:
Την κάλυψη αντίστοιχων διδακτικών αναγκών των άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εφόσον τούτο είναι δυνατό και ζητείται από τα τμήματα αυτά.
Τη διεξαγωγή έρευνας που επικεντρώνεται στη σχεδίαση και υλοποίηση καινοτόμων αρχιτεκτονικών παράλληλης επεξεργασίας σε επίπεδο υλικού, τόσο επεξεργαστών όσο και επιταχυντών ή άλλων συνεπεξεργαστών, καθώς και στη μελέτη, υλοποίηση και ενσωμάτωση μηχανισμών ασφαλείας σε τέτοιες αρχιτεκτονικές. Επίσης, στη μελέτη και κατασκευή μεταγλωττιστών με έμφαση σε βελτιστοποιήσεις, τόσο γενικές όσο και ειδικές για τα ανωτέρω συστήματα, καθώς και στην εφαρμογή των μεταγλωττιστών σε τεχνικές σύνθεσης υψηλού επιπέδου, τόσο γενικές όσο και ειδικές για το υλικό αυτών των συστημάτων. Τέλος, στη μελέτη και ενσωμάτωση σε μεταγλωττιστές μηχανισμών ασφαλείας του κώδικα που παράγουν, οι οποίοι να ολοκληρώνουν και να εγγυώνται την ασφάλεια του επιπέδου των αρχιτεκτονικών.
Την παροχή υπηρεσιών κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του Ν. 1268/1982.
Τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα Ακαδημαϊκά ή Ερευνητικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στο πλαίσιο ακαδημαϊκών ή ερευνητικών προγραμμάτων.
Τη συνεργασία με άλλα Ερευνητικά Εργαστήρια Δημοσίων Φορέων, Οργανισμούς, Ινστιτούτα, Επιχειρήσεις, δήμους, κοινότητες και λοιπούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και κοινωφελή ιδρύματα με σκοπό τη συμβολή του Εργαστηρίου στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων ή υπηρεσιών και της παραγωγικότητας.Την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και διαλέξεων καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων.
Την κάλυψη των διδακτικών αναγκών των φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στα γνωστικά αντικείμενα οργάνωσης υπολογιστών, αρχιτεκτονικής υπολογιστών, παράλληλων συστημάτων, μεταγλωττιστών και εφαρμογών αυτών για σχεδίαση υλικού, βελτιστοποιήσεων μεταγλωττιστών, καθώς και ασφάλειας συστημάτων που σχετίζεται με την αρχιτεκτονική και τους μεταγλωττιστές.

Διευθυντής του Εργαστηρίου εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Δημητρίου, ο οποίος έχει την γενική ευθύνη για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του.

ΦΕΚ Ίδρυσης: 1592/10-05-2019
ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή: 603/18-07-2022
Διευθυντής: Επίκουρος Καθηγητής ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Βίντεο και Νεφοϋπολογιστικής σκοπό έχει να καλύψει, τόσο ερευνητικά όσο και διδακτικά, τα γνωστικά αντικείμενα κωδικοποίησης και μετάδοσης βίντεο, νεφοϋπολογιστικής  και παράλληλης επεξεργασίας.

Το εργαστήριο θα παρέχει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για την κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για θέματα τεχνολογίας βίντεο και νεφοϋπολογιστικής. Παράλληλα, με την συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα Ακαδημαϊκά ή Ερευνητικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στο πλαίσιο ακαδημαϊκών ή ερευνητικών προγραμμάτων, θα δημιουργηθούν συνθήκες δημιουργίας γνώσης και εκπαίδευσης των φοιτητών.

Η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην υλοποίηση συστημάτων (τόσο σε λογισμικό όσο και σε υλικό) συμπίεσης και μετάδοσης βίντεο, καθώς και παράλληλη επεξεργασία και ανάπτυξη αντίστοιχων εφαρμογών στο νέφος. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσονται αλγόριθμοι, συστήματα και εφαρμογές για την επίτευξη κωδικοποίησης/αποκωδικοποίησης σε πραγματικό χρόνο σημάτων βίντεο. Τέλος το Εργαστήριο θεραπεύει έρευνα σχετική με τη βελτιστοποίηση της επεξεργασίας στο Υπολογιστικό Νέφος, τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και σε επίπεδο συστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://vdcloud.cs.uth.gr

ΦΕΚ Ίδρυσης: 510/19-02-2020
ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή: 447/30-06-2020
Διευθυντής: Επίκουρος Καθηγητής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ

Το εργαστήριο Ψηφιακής Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης παρέχει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για την κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών για τον σχεδιασμό, την ανάλυση και την ανάπτυξη νέων νευροψυχολογικών εργαλείων αξιολόγησης και βελτίωσης της συμπεριφοράς καθώς και τη δημιουργία προγραμμάτων αποκατάστασης ψυχοπαθολογικών διαταραχών. Παράλληλα, με την συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα Ακαδημαϊκά ή Ερευνητικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στο πλαίσιο ακαδημαϊκών ή ερευνητικών προγραμμάτων, διασφαλίζονται συνθήκες δημιουργίας, γνώσης και εκπαίδευσης των φοιτητών του οικείου Τμήματος.

Επιπρόσθετα, οι δράσεις που αναλαμβάνει το εργαστήριο Ψηφιακής Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης εμπίπτουν στους τομείς της κατασκευής και χρήσης υπολογιστικών προγραμμάτων ανίχνευσης και βελτίωσης των μαθησιακών δυνατοτήτων των παιδιών και των εφήβων καθώς και ψυχοπαθολογικών διαταραχών ατόμων που ανήκουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε επίπεδο συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση και βελτίωση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας, η οποία μπορεί να ελεγχθεί είτε με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές είτε με σταθμισμένες νευροψυχολογικές δοκιμασίες.

Στο εργαστήριο Ψηφιακής Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης με διευθυντή τον Νικόλαο Ζυγούρη, Επίκουρο Καθηγητή, μετέχουν μέλη ΔΕΠ και υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με ερευνητικό ενδιαφέρον την Παιδαγωγική Επιστήμη και την Νευροψυχολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://edu.cs.uth.gr

ΦΕΚ Ίδρυσης: 510/19-02-2020

ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή: 447/30-06-2020

Διευθυντής: Επίκουρος Καθηγητής ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΑΔΑΛΙΑΡΗΣ

Το εργαστήριο έχει ως αποστολή:

  • Την παροχή του κατάλληλου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για την κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για τον σχεδιασμό, την ανάλυση και την ανάπτυξη αλγορίθμων και εφαρμογών στα γνωστικά αντικείμενα της ανάλυσης, σχεδίασης και ανάπτυξης αλγορίθμων και εφαρμογών υλικού και λογισμικού διακριτών και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και συστημάτων. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει μικροεπεξεργαστές, αισθητήρες και τη δικτύωσή τους, τηλεπικοινωνιακές διατάξεις, μεθοδολογίες και εργαλεία σχεδίασής τους, καθώς και εφαρμογές, οι οποίες βελτιστοποιούνται με την παράλληλη σχεδίαση υλικού-λογισμικού (σε διακριτό επίπεδο, σε ASIC ή FPGA). Aφορούν τη μοντελοποίηση και την προσομοίωσή τους, την ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών σχεδίασης με έμφαση στην κατανάλωση ισχύος, στην αξιοπιστία και στην βέλτιστη απόδοση σε ευρύ φάσμα λειτουργικών παραμέτρων, την υλοποίηση αλγορίθμων και εργαλείων CAD για την υποστήριξη των νέων μεθοδολογιών σχεδίασης με αξιοποίηση παράλληλων και κατανεμημένων αρχιτεκτονικών, για όλα τα επίπεδα σχεδίασης των υπολογιστικών συστημάτων, την ανάπτυξη και υλοποίηση σε υλικό αλγορίθμων για συγκεκριμένες εφαρμογές (ψηφιακές, διακριτές και ολοκληρωμένες) όπως τηλεπικοινωνιακά συστήματα, συστήματα μεταφοράς ενέργειας, διακριτοί και ολοκληρωμένοι αισθητήρες, δίκτυα αισθητήρων, και εν γένει εφαρμογών όπου υπάρχει σημαντικό όφελος από την συνσχεδίαση υλικού-λογισμικού.
  • Την συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα Ακαδημαϊκά ή Ερευνητικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στο πλαίσιο ακαδημαϊκών ή ερευνητικών προγραμμάτων.
  • Την συνεργασία με άλλα Ερευνητικά Εργαστήρια Δημοσίων Φορέων, Οργανισμούς, Ινστιτούτα, Επιχειρήσεις, δήμους, κοινότητες και λοιπούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και κοινωφελή ιδρύματα με σκοπό τη συμβολή του εργαστηρίου στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων ή υπηρεσιών και της παραγωγικότητας.

  • Την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και διαλέξεων καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων.
  • Την δημιουργία βιβλιοθήκης λογισμικού πάνω σε θέματα ανάλυσης, σχεδίασης και ανάπτυξης αλγορίθμων και εφαρμογών υλικού και λογισμικού διακριτών και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και συστημάτων και την αξιοποίησή της για ερευνητικούς σκοπούς.

ΦΕΚ Ίδρυσης: 3848/10-09-2020

ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή: 1010/03-12-2020

Διευθύντρια: Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΑΖΙΑΝΑ
ΦΕΚ Ίδρυσης: 3848/10-09-2020

ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή: 1010/03-12-2020

Διευθυντής: Επίκουρος Καθηγητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΟΜΒΑΤΣΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://metis.cs.uth.gr/

ΦΕΚ Ίδρυσης: 4974/27-10-2021

ΦΕΚ Εκλογής Διευθυντή: 603/18-07-2022

Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

Το Εργαστήριο θα εξυπηρετεί τις διδακτικές και επιστημονικές/ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος στα γνωστικά αντικείμενα της Όρασης Υπολογιστών και της Ανάλυσης Πολυμέσων και συγκεκριμένα των παρακάτω στενά σχετιζόμενων περιοχών και των εφαρμογών τους:
  • Εξαγωγή και ταίριασμα χαρακτηριστικών από οπτικό περιεχόμενο.
  • Επεξεργασία και σημασιολογική ανάλυση και κατανόηση πολυμέσων
  • Πολυτροπική σύντηξη πληροφοριών.
  • Πολυτροπική επεξεργασία και ανάλυση πολυμεσικών δεδομένων.
  • Σχολιασμός, ευρετηρίαση, αναζήτηση και ανάκτηση πολυμεσικών δεδομένων.
  • Αναγνώριση προτύπων σε πολυμεσικά δεδομένα.
  • Κατάτμηση εικόνων και βίντεο.
  • Μηχανική και βαθιά μάθηση σε πολυμεσικά δεδομένα.
  • Αναγνώριση συναισθήματος και ανθρώπινης συμπεριφοράς από πολυμεσικά δεδομένα.

  • Αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή.
  • Εξερεύνηση και οπτικοποίηση βάσεων πολυμεσικών δεδομένων.
  • Χαρτογράφηση και οπτική οδομετρία.
  • Γραφικά υπολογιστών και εφαρμογές.
  • Επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα